+420 731 523 044 info@zdravypodnik.cz
Ať jste personalista, manažer, či bezpečák, velkou část pracovního dne sedíte u počítače.

Stejně jako zaměstnanec pracující v hlučném prostředí používá špunty do uší, tak i vy si můžete osvojit postupy, které budou chránit Vaše zdraví v kanceláři.

Hlavní náplní práce manažera je zajistit správné podmínky k práci pro udržení, či zvýšení produktivity. Podpora zdraví na pracovišti tento cíl umí podpořit. Proto začněme první u Vás, ať si vyzkoušíte efekt zdravé práce na vlastní kůži.

Existuje určitý základ podpory zdraví při práci v kanceláři.

Jedná se o 5 tipů, které lze rychle aplikovat bez toho, abyste přestavovali svou kancelář. Mrkněte na ně 😉

1. Zvyšte si kapacitu baterie 🔋
👉 Chcete pracovat zdravě? Zvyšte si kapacitu Vaší baterky. A ne, nemyslím tím baterii v telefonu, ale Vaší vlastní baterii energie, se kterou každý nový den vstáváte do práce.
👉 Zvyšování kapacity probíhá paradoxně tak, že energii vybíjíte a to u fyzicky namáhavých aktivit – běh, turistika, plavání, kolo apod. Benefity z této aktivity čerpáte až následující den.
👉 Máte sport, který Vás baví a dokáže Vás dostatečně vtáhnout? Dejte si ho zítra po práci a za celý týden nasbírejte 100 minut v intenzivní zátěži. Uvidíte, jak Vás to nabije a současně se Vám zlepší kvalita spánku!

2. Měňte pracovní polohy 🧘
👉 Hlavní riziko v kanceláři je nedostatek pohybu v kombinaci s nadměrným stresem. To se projevuje oslabením svalstva a narušením hormonální aktivity se všemi dalšími důsledky.
👉 Je dokázáno, že člověk, který je „neposeda“, tak je energičtější a zdravější než člověk, který sedí celý den jako hruška.
👉 Jaké jsou ty hlavní polohy, které bychom měli v práci střídat? Jsou to SED – STOJ – CHŮZE – LEH, ano i leh.
👉 Zažili jste osobně fyzioterapii v pracovní době a cítili jste po tom příval energie? Řeknu Vám malé tajemství, bylo to z velké míry pouze tím, že jste si na chvíli lehnuli na lehátko a uvolnili se.
👉 Jak často polohy měnit? Tak často, aby to nerozhodilo Vaší práci a cítili jste se dobře. Obecné doporučení je SED 50 % – STOJ 30 % – CHŮZE 20 %. Leh je vhodné využít 1x denně třeba na 10 minut.

3. Srovnejte si své pracoviště 💻
👉 Není to náhodou tak, že Vás pracoviště tlačí do vynucené polohy sedu s kulatými zády?
Zkontrolujte si, že máte vše nastavené správně:
👉 Monitor je přímo přede mnou ve vzdálenosti natažené paže, horní třetina displeje je v úrovni očí.
👉 Klávesnice a myš je max. 15 cm vzdálena od přední hrany stolu a lokty jsou opřené na loketní opěře židle.
👉 Zádová opěrka mě při opření podrží a lehce mi podepře bederní páteř
👉 V zorném poli nemáte rušivé faktory, kvůli kterým byste se museli schovávat za monitorem.

4. Dýchejte! 🫁
👉 Existuje jednoduchá technika, která Vám pomůže lépe se poznat. V okamžiku, když Vám dojde e-mail, který Vás dostane do stresu, na chvíli se zastavte, vytáhněte papír a tužku a zapište si, co se s Vámi stalo. Nejspíš zadržíte dech, ztuhnete a začnete se potit. Jsou lidé, kteří v tomto stavu jsou celých 8 hodin od pondělí do pátku a takto si výrazně narušují zásadní životní pochody v těle.
👉 Základním klíčem k rozbití této stresové reakce je HLUBOKÝ DECH. Jakmile tato situace nastane, dejte si 3 hluboké nádechy a výdechy a až poté pokračujte dál.
👉 Současně platí, že neexistuje nadměrný stres, ale pouze nadměrná stresová reakce. Zklidnit Vaše stresové reakce Vám pomůže zvýšení fyzické kondice a v některých případech psychoterapie.

5. Pozor na jednoduché dopaminy ✔️
👉 Existují činnosti, které Vám instantně a bez jakékoli vynaložené námahy umí zvýšit pocit štěstí. Typicky svíčková se šesti, drogy, nakupování a sociální sítě.
👉 Jakmile najedete na vlnu těchto jednoduchých dopaminů, můžete se dostat do pasti, kdy nejste schopni vytvářet pocit duševní pohody jiným způsobem. Vaše energie, míra koncentrace klesá k bodu mrazu ve chvilkách, kdy děláte něco jiného. Jedná se o typické projevy abstinenčního příznaku.
👉 Obecně platí, že k jakémukoli pocitu štěstí musíte vynaložit určitou míru námahy. Fyzické, či psychické. Teprve poté se nejedná o jednoduché dopaminy.
👉 Jak to máte vy, nežijete náhodou v dopaminové pasti?

 

Jak na tom jste?

Daří se Vám v praxi dodržovat principy zdravé práce v kanceláři? Nebo Vám ještě něco schází?

Aplikujte již zítra tip, ve kterém máte rezervy a sledujte, co to s Vámi udělá.

👌 Věřím, že budete nadšení! 👌