+420 731 523 044 info@zdravypodnik.cz

Jak vypadá Vaše každodenní práce? V dnešní době, kdy u počítače pracuje stále více lidí, je velmi pravděpodobné, že většinu pracovního dne sedíte. Když k tomu připočteme dostupnost televize a nekonečné možnosti trávení času na sociálních sítích, je velmi pravděpodobné, že sedíte i ve volném čase po práci…

A víte kolik procent z trvání existence lidstva, lidé pracují v sedě?

5, 10 ….. 15 %? Bohužel. Jedná se o celé 1 procento. Zbylých 99 % existence lidstva se člověk vždy živil jako sběrač a lovec, to znamená byl v pohybu. Takto to popisuje P. Astrand, jeden ze zakladatelů zátěžové fyziologie.

Co to znamená? Jednoduše to, že nyní procházíme velkou změnou. Chceme od těla stále vyšší výkony, ale popíráme základní podmínky života předchozích dvou milionů let. P. Astrand popisuje sedavý způsob života jako nechtěný historický experiment, který probíhá bez kontrolní skupiny.

Jak se k tomu postavit? Jsou dvě základní cesty:

1. 👉 Přijmeme tuto skutečnost jako neměnnou a budeme čekat až se naše tělo přizpůsobí. Přizpůsobení bude nějakou dobu trvat a bude spočívat v tom, že se z nás stanou nešikovní „hrbáči“ s předsunem hlavy a ramen, velkým břichem a křečovými žílami. Proces adaptace bude spojen s velkými zdravotními potíži, které jednoznačně budou omezovat naši výkonost a produktivitu. Je pravděpodobné, že za dalších 100 000 let dojde k adaptaci a výskyt potíží se pomalu začne snižovat.

2. 👉Sedavému způsobu života, či statickému stoji se nepodvolíme a přirozeným pohybem si udržíme pěkné a nebolavé tělo se štíhlým pasem. Více o nebezpečí nedostatku pohybu, a jak kompenzovat sedavé zaměstnání jsme psali v našem článku Pohyb jako přirozená část našeho života.

Volba je na každém z nás. Vždy je však potřeba uvažovat v kontextu s historickými skutečnostmi a uvědomit si vliv pohybové aktivity ve vývoji lidstva, tak jak upozornil p. Astrand.

V kontextu moderní Ergonomie práce je výhodné vytvořit pracovní podmínky, které nabízí kombinaci sedu, stoje i chůze. Ideálně v poměru 1:1:1. Pokud kombinace poloh chybí, nelze nazvat Vaší práci ergonomickou a je tedy v rozpory se zdravými podmínkami na pracovišti.

V kanceláři Vám pomohou:
– výškově stavitelné stoly (více o výhodách práce u počítače ve stoje i o tom, jak správně vybrat polohovatelný stůl se dočtete v našem článku Stoj při práci na PC)

– telefonování s bezdrátovými sluchátky při chůzi
– schůzky s kolegy ve stoje
– aplikace, které sledují množství ujitých kroků, např. Pedometr

Ve výrobě Vám pomůže:
– definovat a nastavit pracovní pozice pro sed a stoj
– nastavit pravidelnou rotaci na pracovišti, která Vám mj. pomůže k multifunkčním operátorům, a přinese mnoho dalších výhod a přinese mnoho dalších výhod, jak pro jednotlivé zaměstnance, tak pro celou společnost – pokud Vás toto téma zajímá, přečtěte si náš článek Výhody střídání pracovních pozic ve výrobě, kde se tomuto aspektu věnujeme podrobněji
– ponechat operátorovi i jiné činnosti než jen samotnou montáž, např. doplňování vybraných kusů materiálu, přeskládávání beden, či úklid

Ani jedna z těchto činností Vám neubere Váš drahocenný čas a mnohdy Vám dané činnosti zefektivní. Navrhovaná řešení Vám navíc pomohou cítit se lépe fyzicky (začleněním pravidelného pohybu do své každodenní práce předejdete celé řadě bolestí spojených se sedavým zaměstnáním) i psychicky (pestrost pozic a činností zabraňuje pocitu nudy v práci a působí dojmem rychlejšího plynutí času).

Doufáme, že jsme Vás přesvědčili k pozitivním změnám ve způsobu Vaší práce 👍

Pokud potřebujete odbornou pomoc s ergonomickou optimalizací, neváhejte nás kontaktovat https://zdravypodnik.cz/kontakt/

 


Zdroj: Astrand, P., Why exercise? Medicine and science in sports and exercise, 1992.